Centerpartiets vågmästarroll

Eftersom det s k ”pingpongmandatet”, som studsade mellan C och SD, till slut hamnade hos Centerpartiet har partiet fått en stark vågmästarroll i riksdagen.

Mandat i riksdagen efter valet 2018

Det rödgröna blocket, S+MP+V, har 144 mandat. Skulle Centerpartiet ansluta sig till det blocket får man sammanlagt 175 mandat, dvs mer än halva antalet mandat. Efter de senaste turerna verkar detta dock mindre sannolikt. Hade Centerpartiet fått nöja sig med 30 mandat hade det inte varit möjligt att bilda en majoritet genom att locka över dem till den rödgröna sidan.

Alliansen, inkl Centerpartiet, har 143 mandat. Utan Centern har man bara 112 mandat. Om man till dessa lägger Sverigedemokraternas 62 mandat blir summan 174. Dvs färre än halva antalet mandat. Om istället C fått 30 mandat och SD 63 mandat, vilket fortfarande ger Alliansen exkl Centerpartiet 112 mandat,  hade det varit möjligt att bilda en majoritet för konstellationen M+SD+L+KD. Eftersom detta inte går i nuläget finns det ingen möjlighet att bilda en borgerlig majoritet utan Centerpartiet.

Båda dessa exempel visar på Centerpartiets starka ställning. Utan att C deltar, oavsett på vilken sida, går det inte att skapa ett regeringsunderlag på minst 175 mandat.

Min egen förhoppning är att C så småningom tar sitt förnuft till fånga och släpper fram en moderatledd regering. Blir det en ny omröstning om Ulf K som statsminister räcker det att C lägger ner sina röster så blir han vald oavsett hur övriga partier agerar så länge man håller sig inom blocken. Det krävs ju minst 175 NEJ-röster för att förhindra att en statsministerkandidat blir vald.

Detsamma gäller givetvis för den kommande omröstningen där Stefan L är kandidat till statsministerposten. För att förhindra att han väljs krävs att C inte bara lägger ner sina röster, utan aktivt röstar NEJ. Härvid förutsätts också att övriga partier i Alliansen, samt SD, också röstar NEJ. Men det ser jag som självklart.

Centerpartiet har klart deklarerat att det är så man kommer att agera. Men jag vill se det innan jag riktigt kan tro det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *